Så fick Underbara Clara sitt drömkök | Marbodal

Så fick Underbara Clara sitt drömkök

Marbodal Hemma hos - Underbara Clara När Clara och hennes man Jakob för tolv år sen flyttade till huset utanför Umeå så fanns där ett fuktskadat 80-talskök. Det fick rivas ut och in sattes ett återvunnet kök från 50-talet. Helt i Claras stil, vad gäller det estetiska men särskilt praktiskt visade det sig inte vara, speciellt inte när familjen växte. Köket är en viktig plats för Clara då det även är hennes arbetsplats där hon fotar, kreerar recept och förädlar stora mängder mat. Så med detta som bakgrund kände hela familjen att det var dags för ett nytt kök. Häng med när Clara berättar om sitt nya drömkök - tankarna bakom och vägen dit.
Köksmodell
Form Sand
Marbodal Hemma hos - Underbara Clara

När vi väl bestämt oss för att köksrenoveringen skulle hända så vidtog en period av letande och funderande. Vad ska vi välja? Det kök vi väljer nu ska vi sannolikt ha i det här huset så länge vi lever. Jag kikade runt på olika leverantörer av kök och fastnade för Marbodal. De har nämligen ett stort Svanenmärkt sortiment och gör dessutom riktigt vackra kvalitetskök.

Så en krispigt kall dag fick vi besök av Caroline som jobbar som köksdesigner hos Marbodals åteförsäljare, K-Bygg Fresks i Umeå. Caroline kom ut till oss med kataloger och mätverktyg och fick besvara alla våra tusen frågor. Vi hade många praktiska önskemål men var även såklart fokuserade på det estetiska.

Caroline lyssnade på våra tankar och kom med egna förslag och ideer. Hon gav goda råd om var det är värt att satsa lite extra och var vi kan tjäna på att snåla in. Att få hjälp av någon som faktiskt är expert på kök och dess arbetsflöden har varit ovärderligt.

I grunden har vi behållit samma planlösning som förut med en lång, sammanhängande arbetsbänk framför fönstret. Men diskho och diskmaskin har bytt plats för bättre arbetsflöde. Och som ett plus ser man numera ut när man diskar. Dessutom har vi adderat en köksö!

Köksön står på ungefär samma plats som tidigare bord brukat stå på. Men vi drog ut den en bra bit i rummet. Så att köksön blir ett centrum man kan röra sig kring. På andra sidan köksön finns sittplatser så jag letar nu efter några fina höga pallar så att vi kan sitta här och käka frukost eller barnen kan göra sina läxor medan jag brassar middag. I de djupa, mjukstängande lådorna i köksön har vi porslin (som barnen själva kan nå – hallelujah!) och bestick och sånt.

Att få till en köksö i praktisk arbetshöjd, mitt skåp med maskinlyft som gör bakningen enklare, en sopsortering värd namnet – för att inte tala om en frys. Att dessutom få ett fungerande arbetsflöde i köket och en diskmaskin i fullbredd så att vi slipper köra tre maskiner i rad efter ett vanligt matlag. Det känns som en hejdlös lyx.

Jag har hela tiden vetat att jag vill ha ett kök som går i varma gulbruna nyanser och det känns som att vi hittat rätt. Valet föll på Marbodals Svanenmärkta kök Form. Vi köpte det i den beigegrå färgen Sand som är fantastisk eftersom den skiftar i ljuset. Ibland ser den grå ut, ibland beige och ibland nästan lite grön. Precis som sand på en strand. Allt beroende på ljuset. Vi valde ett pluskök med platsbygd känsla och utanpåliggande golvsockel.

Marbodal Hemma hos - Underbara Clara
Marbodal Hemma hos - Underbara Clara
Marbodal Hemma hos - Underbara Clara

Diskhon placerad lite längre ut från väggen än vanliga diskhoar är – detta eftersom att vi valde en tio centimeter bredare bänkskiva än vad som är standard. Det gjorde HELA skillnaden. Fattar inte att de där centimetrarna kan göra sån skillnad men det gör de verkligen? De gör det möjligt att ha redskap, oljor, bunkar och sånt stående framme på bänken utan att arbetsyta äts upp. Själva bänkskivan blev en av hårdvaxoljad ek.

Något jag direkt kände att jag ville ha när vi besökte Marbodal och skissade på köket – det var öppna kökshyllor. Jag som gillar att skylta och styla om har känt mig så låst med överskåp. Jag vill kunna variera efter säsong och högtider och med öppna hyllor har jag möjlighet att leka bäst jag vill. Och nu hänger vår gamla hatthylla ovanför köksbänken. Och på krokarna hänger vardagskopparna till kaffet…

Jag måste säga att jag är så löjligt förtjust i vårt kök. Hur de moderna, praktiska funktionerna gifter sig med allt vackert gammalt. Som karmstol, vedspis, det handvävda draperiet och antika husgeråd av alla de slag.

Jag har alltid älskat vårt kök och tyckt att det är husets bästa rum. Men nu älskar jag det ännu mer! Att få stå och laga mat vid den här utsikten varje dag – det är vardagsglädje det.

Clara Lidstöm, a.k.a Underbara Clara, är en av Sveriges mest älskade livsstilsbloggare och starkaste influencers med EKO-fokus inom inredning, odling, mat, pyssel, hemmaliv och skönhet. Hon bor på en gård ute på landet i Västerbotten med sin man och 3 barn. Där driver Clara och hennes man ett ekologiskt jordbruk.

 

Claras tre bästa köksrenoveringstips:

  • Utgå från de irritationsmoment som finns i ditt gamla kök. Står det alltid disk framme? Når ingen upp till glasen? I det nya köket kan ni bygga bort sådana proppar.
  • Ta hjälp av en köksdesigner. Du kan inte tänka på allt själv och de har köksplanering som yrke.
  • Om du har möjlighet, lägg in en bänkskiva som är tio centimeter djupare än standard. Det är en ganska liten grej som gör otroligt stor skillnad. Du kan ha maskiner och burkar framme och ändå ha gott om arbetsyta.


Läs mer om renoveringen på Underbara Claras blogg

Marbodal Hemma hos - Underbara Clara

Om det här köket



Vem bor här?

Clara Lidstöm (Underbara Clara) med familj

Var?

Västerbotten

Vilken planlösning används?

Kök med köksö

Vilken stil har köket?

Lantlig